blog


7 november 2017

Het zit er weer aan te komen....

 

Het duurt nog even, maar de jaarwisseling ligt alweer in het verschiet. Voor veel honden een stressvolle gebeurtenis.

 

Omdat het verstandig is tijdig het probleem van vuurwerkangst aan te pakken, geven wij aanstaande donderdag een lezing over Vuurwerk & Honden. We gaan het hebben over het ontstaan en het herkennen van vuurwerkangst, en wat je er aan kunt doen om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de jaarwisseling.

 

Heb jij een hond met vuurwerkangst of heb je een pup die zijn eerste jaarwisseling mee gaat maken? Mis deze kans niet en kom naar de lezing!

 

De lezing vindt plaats bij de praktijk van Elke Dierenarts in Arnhem (P. Calandweg 14) en begint om 19.00 uur, kost €5.- p.p en duurt ongeveer anderhalf uur. 

De aanmelding verloopt via de praktijk, bereikbaar op 026 3628962 of via email arnhem@elkedierenarts.nl

 

Graag tot ziens op 9 november!

 

 


7 juni 2017

Laat me toch niet alleen..

 

Honden die niet alleen kunnen zijn, een lastig en helaas veel gehoord probleem. Honden kunnen overmatig gaan blaffen, wat tot klagende buren kan leiden, honden kunnen spullen in huis gaan slopen..

Hoe ontstaat verlatingsangst? En wat kun je eraan doen?

 

Waar hebben we het over?

Om het probleem op de juiste manier aan te pakken, is het belangrijk dat er eerst wordt vastgesteld wat de oorzaak van het probleemgedrag eigenlijk is. Vaak spreekt men al snel van 'verlatingsangst' bij een hond die overmatig blaft als de eigenaren van huis zijn, maar is dit ook daadwerkelijk angst? Sommige honden zijn namelijk niet bang, maar vervelen zich gewoon nogal snel en gaan dan extra alert reageren op prikkels van buiten, door bijvoorbeeld te blaffen. Of ze gaan uit verveling net dat ene mooie kussentje uit elkaar pluizen.. nu er niemand thuis is kan de hond ook niet op zijn kop krijgen en neemt hij het er even van.. 

 

Er zijn een aantal indicatoren die kunnen wijzen op verlatingsangst. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • De hele dag bij de eigenaar willen zijn, in het huis achter de eigenaar aanlopen, erg aanhankelijk
  • Soms een wat onzeker karakter
  • Grote onrust als de hond merkt dat de eigenaar gaat vertrekken
  • Overdreven enthousiast als de eigenaar weer terug komt
  • Niet willen eten tijdens het alleen zijn, ook geen lekkere snoepjes en dergelijke
  • Soms onzindelijkheid tijdens het alleen zijn
  • Tijdens het alleen zijn; hijgen, blaffen, piepen en/of janken, grote stress

Verlatingsangst kan zich op verschillende manieren uiten. Er zijn honden die erg gaan vocaliseren; blaffen, janken, piepen. Er zijn honden die spullen kapot gaan kauwen (kauwen werkt stressverminderend) of aan muren of deuren gaan krabben om zo te proberen weg te komen, weg van het alleen zijn. Dit zijn ingrijpende dingen waar de eigenaar en de omgeving vaak last van heeft.

Een hond kan echter ook zijn angst op een wat minder expressieve manier uiten. Door bijvoorbeeld aan zijn eigen poten te gaan likken of kauwen, vaak met huidirritatie en uiteindelijk zelfs verwondingen tot gevolg. Of de hond loopt angstig door het huis heen en weer, of gaat juist liggen bibberen in een hoekje. Voor de eigenaar en omgeving is dit minder belastend gedrag, maar voor de hond natuurlijk net zo erg.

 

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van verlatingsangst is een filmopname altijd erg handig. Laat het filmpje zien aan een deskundige gedragstherapeut. Deze zal aan de hand van het gedrag van de hond op het filmpje, en aan de hand van het stellen van gerichte vragen kunnen vaststellen of er sprake is van verlatingsangst. 

Neem contact met ons op als je denkt dat je hond verlatingsangst heeft en je hier iets aan wilt doen.

 

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Er kunnen verschillende oorzaken voor verlatingsangst zijn. Soms is er één oorzaak, soms een combinatie van meerdere factoren.

  • De hond kan bijvoorbeeld een keer erg geschrokken zijn van iets terwijl hij alleen thuis was, en heeft de schrikervaring gekoppeld aan het alleen zijn. Dit komt nog wel eens voor bij honden die met de jaarwisseling alleen thuis worden gelaten.. Maar ook iets 'dagelijks' als een fiets die omvalt door de wind kan voor sommige honden al genoeg zijn om enorm van te schrikken.
  • Er kan ineens iets veranderen in het leven van de hond, iemand gaat weer of meer werken, iemand in het huishouden kan overlijden, het leven zoals het was is ineens anders en dat geeft een gevoel van onveiligheid.
  • Ouderdom, en de lichamelijke en geestelijke achteruitgang die daarbij hoort kan een hond erg onzeker maken en kan leiden tot verlatingsangst.
  • Maar wat vaak een grote rol speelt is het feit dat het de hond nooit echt geleerd is om alleen te zijn. Misschien was het voorheen ook niet nodig omdat de hond altijd meeging naar het werk, of omdat er altijd wel iemand thuis was. Daarom is het aan te raden om een pup vanaf het begin af aan stapsgewijs te leren even alleen te kunnen zijn. 

Ook het ras van je hond kan meespelen. Rassen die van oudsher gefokt werden om samen met de eigenaar aan het werk te gaan gedurende de dag, kunnen nog wel eens verlatingsangst ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten staande jachthonden, setters, spaniëls, retrievers en herdershonden, Ook de rassen die gefokt werden voornamelijk als gezelschapshondje hebben meer kans op verlatingsangst; Shih Tzu, Malteser, Pekinees, etc. 

 

Wat kun je eraan doen?

Verlatingsangst is een probleem waarbij je veel doorzettingsvermogen en geduld moet hebben wil je het goed oplossen. Vraag hulp aan een deskundige kynologisch gedragstherapeut, deze zal  jouw specifieke situatie bekijken en je passend advies kunnen geven. 

Onderdeel van de therapie zal in ieder geval zijn om de hond stapsgewijs te leren wat zelfstandiger te worden. Dit begint al terwijl de eigenaar nog gewoon thuis is. Laat de hond niet meer continu op schoot of aan je voeten liggen, maar geef hem een eigen fijne, comfortabele ligplaats en leer hem daar even te gaan liggen. Stapsgewijs wordt dit uitgebreid naar alleen in een kamer zijn, en even de voordeur uit. Dit moet echt in kleine stapjes gedaan worden om te voorkomen dat de hond terugschiet in stress en angst.

 

In sommige gevallen kan gedragsmedicatie de therapie ondersteunen. Overleg dit altijd met een kynologisch gedragstherapeut en natuurlijk de dierenarts. Voor sommige honden werken homeopathische middelen of voedingssupplementen ook goed.

 

Je merkt wel, verlatingsangst is een complex probleem, waar geen 'standaard' oplossing voor is. Elke hond is uniek, en daarom kijken wij altijd naar jouw hond, luisteren naar jouw verhaal en houden rekening met jouw situatie in het opstellen van een therapieplan. Dit om zo goed en zo snel mogelijk te komen tot een oplossing voor het probleem!

 

Heeft jouw hond problemen met alleen zijn? Help je hond, neem contact op!

 


10 april 2017

Een heftig bijtincident achter de rug..

 

Vandaag precies een maand geleden, op 10 maart, hebben Tygo en ik iets heel heftigs meegemaakt. Het was aan het eind van de ochtend, lekker weer, en we liepen te wandelen in het losloopgebied in het bos hier in de buurt. Uit een ander pad kwamen we plots een jongen met een Amerikaanse Stafford tegen. De Stafford schrok kennelijk, en zijn reactie was om direct, zonder waarschuwing Tygo in zijn neus te bijten en niet meer los te laten. Tygo had geen schijn van kans om weg te komen. De Stafford heeft wel 3 minuten lang op Tygo's neus vastgebeten. Uit alle macht probeerden de jongen en ik de kaken los te krijgen, we hebben lopen wrikken met stokken.. van alles.. noem maar op. Het was een bloedbad, Tygo schreeuwde het uit van angst en pijn.. Op een gegeven moment ontspande de kaakspieren van de Stafford iets en hebben we hem los kunnen krijgen. Direct naar de dierenarts waar Tygo onder narcose werd gebracht en de ergste schade werd opgelapt. Op maandag zijn we naar specialistenkliniek De Lindehoeve geweest, daar is hij geopereerd aan de gebroken neus. Op de linkerfoto hieronder zie je eerst de scan van voor de operatie, daarop zie je duidelijk linksboven een gedeelte wat is gebroken en ingedeukt. Op de rechterfoto zie je de scan van na de operatie, ze hebben de neusgang weer goed vrij kunnen maken.

 

Tygo is goed aan het herstellen en lijkt er tot nu toe lichamelijk en geestelijk goed van af te komen. Maar het blijft voor alle partijen een heel vervelende gebeurtenis.

Naderhand hoorde ik dat er tijdens de wandeling van de jongen met de Stafford een aantal andere stressvolle situaties waren voorgevallen, de hond heeft dus waarschijnlijk bol gestaan van de adrenaline en frustratie, die er als een explosie uitkwam bij het zien van Tygo. 

 

In deze tijd van discussie over de 'hoog risico honden' wilde ik dit heftige verhaal toch even met jullie delen. Er is een hoop de toen over de 'vechthonden' en de vaak heftige bijtincidenten waarbij ze betrokken zijn. 

Vaak wordt er beweerd dat een agressieprobleem bij een vechthond te wijten valt aan een gebrek aan opvoeding of slechte begeleiding van de eigenaar. Het is waar dat je als eigenaar een hoop steken kan laten vallen in de socialisatie en opvoeding van je hond, maar er is ook zeker sprake van rasspecifieke aanleg voor bepaald gedrag. 

 

Honden werden vroeger gefokt en gehouden voor een bepaald doel: jacht, herderen, waken, maar bepaalde rassen ook voor vechten. In eerste instantie vechten tegen stieren, later vechten tegen elkaar. 

Er werd geselecteerd op bepaalde gewenste eigenschappen die nuttig waren voor het doel van de hond. Zo werd er bij de 'vechthonden' geselecteerd op een lage prikkeldrempel, hoge pijngrens en hoge bijt-bereidheid. Neem de kracht van een dog-achtige, en de reactiviteit en vasthoudendheid van een terriër, en je hebt een fantastische vechthond. Dit maakt dat de Amerikaanse Staffordshire Terriër helaas ook nu nog zo populair is bij illegale hondengevechten.

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat elke 'vechthond' de fout zal ingaan, maar als het mis gaat, gaat het vaak ook goed mis. Er gaat een knop om, de hond is totaal niet meer zichzelf en doet wat zijn instinct hem ingeeft; voor de kill gaan. Dit is niet te vergelijken met 'normale' hondengevechten die ontstaan vanuit een schermutseling en bedoeld zijn om een punt te maken, om iets uit te vechten. Bij een normale schermutseling is de schade vaak ook beperkt, de honden willen elkaar ook niet doden.

 

Er is nu een hoop te doen over nieuwe regelgeving die er misschien gaat komen voor de zogenaamde 'hoog risico honden'. Ik vind het erg goed dat er in ieder geval over nagedacht wordt. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de sterke en zwakke kanten van HUN hond, en niet door een roze bril kijken. Heb je een reactieve (vecht)hond met een agressieprobleem of verleden? Neem je verantwoording en zorg er in ieder geval voor dat je hond geen schade kan toebrengen door hem te muilkorven. En schroom niet om om hulp of informatie te vragen bij een gedragsdeskundige.

 

Wij kunnen je adviseren en begeleiden, om zo een hoop narigheid te voorkomen!

 


16 februari 2017

Trekken aan de lijn

 

Het is een enorm veel gehoord probleem, honden die aan de lijn trekken. Hinderlijk bij kleine honden, en vaak risicovol bij grote honden: de hond kan je omvertrekken of je kunt schouder of rugklachten ontwikkelen. Voor het hondenlichaam zelf is het ook een aardige belasting...

 

Waarom trekken honden dan zo?

In de meeste gevallen is hier een simpel antwoord op te geven:

Het heeft succes! De hond trekt omdat hij vooruit wil, de wereld wilt verkennen op nieuwe geurtjes. De eigenaar loopt mee, soms zelfs de pas wat versnellend, om zo hopelijk van het trekken af te zijn.

De hond heeft geleerd dat trekken aan de lijn hem wat oplevert; hij komt sneller bij zijn doel, bijvoorbeeld dat ene graspolletje wat zo interessant ruikt.

 

Veel honden hebben ook niet voldoende geleerd wat dan wel de bedoeling is. Op de puppycursus wordt er vaak wel aandacht aan besteed, en dan denken mensen al gauw dat de hond het dus wel moet kunnen. Maar netjes meelopen aan de riem is iets wat veel en intensief geoefend moet worden het eerste levensjaar van de hond, en totdat de hond ongeveer 2 jaar oud is, is het niet gek dat hij toch af en toe de neiging heeft ergens naartoe te trekken, vooral in een nieuwe omgeving. Doorzettingsvermogen en geduld hebben in de training is dus van essentieel belang!

 

Trekken aan de lijn oplossen

Vroeger werd het trekken aan de lijn opgelost door de hond een slipketting om te doen en op het moment dat de hond aan de riem trok, de hond een flinke correctie met de slipketting te geven. Gelukkig zijn de meeste hondentrainers in gaan zien dat dit geen goede manier is. In de eerste plaats omdat het niet diervriendelijk is, maar ook omdat het vaak niet voldoende werkt. De hond gaat vermijdingsgedrag vertonen en kan angstig worden voor de eigenaar of omgeving. 

We leren een hond liever wat wél de bedoeling is; met een ontspannen riem meelopen.

  • Dit begint met oefenen zonder riem, in een prikkelarme omgeving (woonkamer of tuin). Gebruik lekkers en eventueel een clicker, een speeltje en een vrolijke stem. Wanneer de hond bij je in de buurt is geef je hem een beloning (click, lekkers, spelen of vrolijke stem), en houdt dit aan zolang hij naast je loopt. Leer hem zo dat jij het centrum van al het leuks op de wereld bent. Laat hem af en toe zitten of liggen zodat er even een rustmoment is.

  • Nu is de hond al gewend om buiten te trekken aan de lijn. Gewoontegedrag is erg moeilijk te doorbreken dus dit vergt veel geduld. Gebruik lekkers en het liefst ook een clicker. Het begint al bij de deur, laat de hond niet naar buiten stormen maar laat hem eerst rustig zitten bij de voordeur. Eenmaal buiten geldt: een ontspannen riem wordt beloond met click, lekkers en een vrolijke stem. Wanneer de hond de riem strak trekt sta je gelijk stil, elke stap die je met de hond meedoet is weer een beloning voor het trekken! Wanneer de hond de spanning van de riem haalt beloon je dit met je stem, en doet hij weer wat passen mee met een ontspannen riem, dan krijgt hij hiervoor een beloning.

  • Er zijn vele hulpmiddelen op de markt die beweren het trekken aan de lijn op te lossen. Zo zijn er de hoofdband en het verschillende soorten tuigen ontworpen om trekken aan de lijn te ontmoedigen. Houd altijd wel in gedachten dat dit hulpmiddelen zijn en geen op zichzelf staande oplossingen, en moet altijd ook getraind worden. Laat je adviseren door een gedragsdeskundige over dergelijke hulpmiddelen; is het wel geschikt voor jou hond en is het een diervriendelijk hulpmiddel?

  • Het kan moeilijk zijn om het trekken aan de lijn zelfstandig op te lossen, omdat je je meestal niet bewust bent van je eigen gewoontegedrag. Wat professionele begeleiding is dan raadzaam. Wij kunnen bijvoorbeeld in één of enkele privé lessen samen met jou al veel resultaat boeken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Er is soms meer aan de hand..

Honden kunnen ook trekken aan de lijn vanwege een onderliggend probleem. Honden met agressieproblemen naar andere honden kunnen enorm in de lijn gaan hangen als ze een andere hond op de korrel hebben. Honden met een angstprobleem kunnen aan de lijn trekken om het uitlaatrondje maar zo snel mogelijk achter de rug te hebben en weer snel veilig thuis te kunnen zijn. Honden die op katten jagen trekken aan de lijn omdat ze aan het speuren zijn naar de katten die in de woonwijk rondlopen..

Is het geval van een onderliggend probleem is het niet voldoende om aan alleen het trekken aan de lijn te werken. Het onderliggende probleem moet worden aangepakt omdat het trekken aan de lijn slechts een symptoom is. Schakel hiervoor een professionele gedragstherapeut in.

Kijk op onze pagina  Gedragstherapie voor meer informatie.

 


31 januari 2017

Leven als kat en hond...

 

'Leven als kat en hond', daarmee wordt bedoeld leven in onenigheid, niet met elkaar door één deur kunnen.

Maar hoe is het nu echt om als kat en hond samen te leven?

 

Dit maak ik elke dag live mee, met hond Tygo en kat Kenji. Ze zijn allebei even oud en ongeveer tegelijkertijd hier in huis gekomen. Ze waren toen allebei nog jong, dan kunnen ze mooi samen opgroeien was mijn gedachte.

Vooral voor Tygo erg belangrijk, hij is een jachthond, de jachtdrift op andere dieren zit er van nature in, dus leer je een jachthond op jonge leeftijd al dat de kat des huizes er ook gewoon bij hoort en geen prooi is.

 

Dit klinkt nu heel makkelijk maar vergt natuurlijk wel een hoop geduld, training en management ;-)

Hoe de relatie tussen de hond en de kat zich gaat vormen hangt ook af van de karakters van de twee. Tygo is erg speels, vooral als pup moest hij echt vaak geremd worden om te voorkomen dat hij overprikkeld raakte. Ook in zijn spel met Kenji moest hij dan vaak even geremd worden. Kenji is namelijk nogal een goedzak en liet veel over zich heen komen, Hij was echter ook niet bang gelukkig. En als het hem echt te gek werd liet hij dit ook wel merken aan Tygo. 

Tygo en Kenji zijn nu allebei ruim 15 maanden oud en ik kan toch wel zeggen dat het goede vrienden geworden zijn!

kat en hond blog

Ze zoeken elkaars gezelschap geregeld op en spelen ook vaak. Ik weet nu dat de stoeipartijen altijd goed zullen aflopen. Tygo kan natuurlijk fysiek gezien makkelijk de overhand hebben in theorie, maar Kenji heeft een sterk en stabiel karakter en als het genoeg is, is het genoeg en stopt het spel. Ze kunnen trouwens allebei het spel beginnen. Soms besluipt de kat de hond en 'valt aan' om zo wat uit te lokken.. Het is mooi om te zien hoe die twee met elkaar communiceren.

 

Natuurlijk zijn er verschillen in hondentaal en kattentaal, die verschillen zorgen ervoor dat honden en katten die niet gewend zijn aan de andere diersoort onderlinge problemen kunnen hebben. De communicatie lukt dan niet. Een kat die niet gewend is aan honden zal een vrolijke, enthousiaste uitnodiging tot spel door middel van een spelboog en vocalisatie niet begrijpen en hier erg van in de stress schieten. Een volwassen kat of hond aan een andere diersoort laten wennen is dan ook een proces wat stapsgewijs moet gaan, daar komt een hoop geduld en doorzettingsvermogen bij kijken. Dog Academy kan je hier natuurlijk bij helpen! 

 

Toch zijn er ook overeenkomsten in lichaamstaal. En als de kat en hond elkaar kennen, zoals bij Kenji en Tygo, is het heel mooi om te zien hoe ze elkaar lezen en daarop reageren. Als Kenji soms het spel zat is en Tygo probeert het toch nog even door te zetten, gaat de kat op zijn strepen staan en de lichaamstaal en de blik van de kat doen Tygo dan toch besluiten maar af te druipen.

Meestal heerst er echter gewoon harmonie en zijn ze gesteld op elkaars aanwezigheid. Ze gaan bij elkaar in de buurt liggen, en soms zie ik verzorgende handelingen, bijvoorbeeld Kenji die rondom Tygo's ogen of oren likt, heel schatting natuurlijk :-)

 

Leven als kat en hond... ? Zo slecht nog niet!


14 jan 2017

Winterpret!?

 

De winter is nu echt begonnen in Nederland. Dat geeft een hoop plezier, veel honden vinden sneeuw echt het einde! Er doorheen rennen of rollen, in de sneeuw happen; honden worden er vaak heel speels van.

Onder deze tekst vind je een aantal foto's van Tygo en James die lekker samen aan het ravotten zijn in de sneeuw, dikke pret!

 

De winter kan ook wat ongemakken opleveren helaas, daarom hier wat tips;

 

- Honden met een erg korte vacht kunnen het snel koud krijgen. Zorg ervoor dat de hond lekker in beweging blijft en ga op tijd weer naar binnen. Een hondenjas kan ook erg fijn zijn.

 

- Oude honden, zieke honden en pups kunnen zichzelf niet zo goed warm houden. Laat deze honden niet te lang in de kou en ga op tijd weer naar binnen.

 

- De pekel die gebruikt wordt om de straten mee te strooien kan irritatie veroorzaken op de voetzooltjes van de hond. Er zijn speciale pootzalfjes hiervoor op de markt die dit kunnen voorkomen. Vaseline wil ook preventief nog wel eens goed werken.

 

- Honden met een lange en/of krullende vacht kunnen nog wel eens problemen krijgen met vastgeklonterde sneeuw, wat zich tot ijs vormt. Vooral bij kleinere honden kan dit snel gebeuren. Trek het er niet zomaar uit, maar laat het smelten en droog de vacht daarna goed.

 

- Komende week gaat het flink vriezen, wat de grond erg hard maakt. Pas in het bos en op andere onverharde wegen op met rennen en balspelletjes doen, de hond kan zich lelijk verstappen of bezeren door bijvoorbeeld scherpe randjes bevroren grond.

 

- Pas op met bevroren vijvers, sloten, etc. Nieuwsgierige durfals willen nog wel eens op het ijs gaan, maar dat glibberen en glijden op het ijs kan slecht aflopen. Ook is het maar de vraag of het ijs dit genoeg is, en je wilt natuurlijk niet dat je hond erdoorheen zakt.

 

Voor honden die vanwege de kou minder naar buiten kunnen, is het een goed idee om binnenshuis wat meer activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan zoek- of sorteerspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen, wat vaker een Kong of voedselbal vullen en het aanbieden van een hondenpuzzel of ander hersenwerk.

 

Bereid jezelf en je hond goed voor op de kou, en geniet samen lekker van de winterse wandelingen en sneeuwpret!

 


29 dec 2016

Tips voor de jaarwisseling

 

Oud & Nieuw.. voor veel honden niet echt een feestje.. Al die knallen, lichtflitsen en vreemde geuren kunnen best stressvol zijn. Hieronder vind je een aantal tips om je hond wat fijner door de jaarwisseling te helpen. 

 

1. Laat je hond niet alleen thuis. 

Al denk je misschien dat je hond het best aankan, tijdens de hevige knallen om 00.00 uur heeft je hond echt wel je steun nodig.

 

2. Laat je hond op tijd uit, en houd hem hierbij aangelijnd, zodat hij niet ineens in paniek wegvlucht als er onverwacht een knal komt.

 

3. Op de avond van de jaarwisseling kun je het beste alle ramen en deuren gesloten houden, gordijnen dicht en veel lampen aan doen. Ook radio of tv aan helpt de prikkels van buiten iets minder binnen te laten komen.

 

4. Doe (clicker)oefeningen, zoekspelletjes, hersenwerk of andere bezigheden die je hond normaal gezien erg leuk vindt. Bedenk hierbij wel dat je het wat makkelijker maakt dan normaal, een lastige opdracht is voor een hond die toch al iets gespannen is geen goed idee, dit zal hem alleen maar meer stress bezorgen.

 

5. Probeer zelf niet teveel op de knallen te reageren, en gedraag je zelf zo ontspannen mogelijk. Ben je zelf erg gestresst en onrustig dan zal je hond dit feilloos oppikken en zelf ook onrustiger worden.

 

6. Zorg voor een fijne ligplek voor je hond, eventueel wat beschut, zodat hij zich prettig voelt.

 

7. Schrikt je hond; je mag hem best troosten. Je bent namelijk zijn steun en toeverlaat. Vroeger werd gedacht dat je dan de angst bevestigd, maar dit blijkt niet zo te werken. Je kunt namelijk zo niet een emotie bevestigen. Het steun bieden hoeft niet heel overdreven, maar negeer een bange hond nooit, maar steun hem!

 

8. Straf nooit! Gaat je hond blaffen, piepen, onrustig rondlopen of laat hij misschien zelfs een plasje lopen? Dit zijn tekenen van grote spanning en angst, straf je hond hier niet voor! De angst zal dan alleen maar erger worden.

 

9. Zorg voor voldoende lekker kauwmateriaal, botten, pensstaven, een gevulde Kong, etc, waar je hond zichzelf op verschillende momenten even mee kan vermaken. 

 

10. Let ook op de dagen na 31 december, vooral op 1 januari wordt er ook vaak nog vuurwerk afgestoken, en let er met uitlaten op dat je hond geen vuurwerkresten oppakt.

 

Een schrikreactie na een harde knal is heel normaal, dat is een automatische reactie. Problematisch wordt het echter wanneer een hond niet of onvoldoende herstelt van de schrik. Dan spreken we van vuurwerkangst.

Dit zijn honden die erg veel hijgen, zweetvoetjes hebben, onrustig heen en weer lopen af zich juist ergens verschuilen, blaffen, janken, dingen gaan slopen, onzindelijk worden etc. 

Heeft je hond last van vuurwerkangst dan is het nu uiteraard te laat om hier door middel van training iets aan te doen, hier moet echt maanden van te voren mee gestart worden.

 

Wat kun je nu nog wel doen voor een hond die lijdt aan vuurwerkangst?

Neem contact  op met je dierenarts. Tegenwoordig bestaan er goede kalmerende medicijnen zoals Alprazolam die een hond door de jaarwisseling heen kunnen helpen. Vroeger werden er soms verkeerde sederende medicijnen zoals Vertranquil voorgeschreven, dit medicijn legt het lichaam wel 'lam' maar remt de angst niet, en zorgt er zelfs voor dat knallen harder binnenkomen! Gelukkig zijn de meeste dierenartsen hiervan tegenwoordig op de hoogte, maar laat je goed voorlichten.

Er zijn nog andere producten op de markt die wat ontspannend kunnen werken; een Thundershirt, een soort strak lichaamspakje wat ongeveer werkt zoals bij baby's die worden ingezwachteld, het kan een hond wat rustiger maken. Ook zijn er feromonenverdampers van Adaptil te verkrijgen die vooral bij pups en jonge honden wat kalmerend kunnen werken.

Of ga het vuurwerk uit de weg. Er zijn veel vakantieparken die vuurwerkvrij zijn en waar huisdieren welkom zijn. 

 

We wensen iedereen een heel fijne, ontspannen jaarwisseling en alvast een heel goed 2017!!

 

 


27 dec 2016

De eerste woorden op ons blog.. in de laatste dagen van dit jaar. 

 

 

De kerstdagen net achter de rug. Voor veel honden ook een aparte tijd, eigenaren zijn druk met van alles, veel gedoe rondom huis met bomen en lichtjes en noem maar op!

En dan hebben we het nog niet eens over de stress die het oplevert als je van je eigenaar allerlei rare kerstmutsen op moet voor een foto! Zie ook het snoetje van Tygo op de foto hiernaast.. 'moet dit nou' lijkt hij te denken.. 

Gelukkig was hij erg blij met het lekkere bot wat hij na het nemen van de foto kreeg, dat maakt het weer goed ;-)

(Uiteraard had ik dit ook niet gedaan als Tygo er echt stress van zou ondervinden, dat spreekt voor zich.)

 

Veel honden worden met kerst toch ook wel extra verwend, met een lekkere kluif of nieuw speeltje. Ook was het lekker druk in het bos op Tweede Kerstdag, een fijne wandeling maken met het hele gezin, daar worden honden wel blij van!

 

Over een paar dagen is het oud & nieuw, voor veel honden geen leuke tijd. Woon je in een drukke buurt waar je nu al aardig wat knallen hoort 's avonds en reageert je hond hier stressvol op? Probeer dan de wandeling in de namiddag wat langer te maken en 's avonds maar een kort rondje te lopen. Ook kun je 's avonds in huis wat (clicker)oefeningen of zoekspelletjes doen om je hond zo wat uitdaging en afleiding te bieden.

 

In de komende dagen zullen we op dit blog nog meer tips geven over honden en de jaarwisseling!

 

Tot snel!