maatwerk in het begeleiden van hondengedrag


Gedragstherapie

 

Heeft uw hond probleemgedrag ontwikkeld? Begrijpt u niet waarom uw hond bepaalde dingen doet? Lukt het u niet meer zelf om het gedrag van uw hond te veranderen?

 

Wij helpen u graag om meer inzicht te krijgen in het gedrag van uw hond. Voor iedere hond geven we een op maat gemaakt advies, wat past bij uw situatie. Door onze jarenlange ervaring in het zelf trainen van honden kunnen we een goede inschatting maken over wat wel of niet haalbaar is en wat wel of niet werkt.

 

         Veel voorkomend  probleem(gevend) gedrag is onder anderen:

  • niet alleen thuis kunnen zijn
  • (angst)agressie naar honden
  • najagen van fietsers, joggers, etc.
  • (angst)agressie naar kinderen
  • trekken aan de riem
  • overmatig blaffen
  • slopen, voorwerpen stelen en verdedigen, graven
  • angst voor vuurwerk en onweer

En zo zijn er nog veel meer (angst- of agressie gerelateerde) problemen waarbij we u en uw hond kunnen helpen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Via de email of telefoon neemt u contact met ons op voor het maken van een afspraak. Vervolgens sturen we u een intake formulier op, zodat we op voorhand al wat meer weten van de geschiedenis van uw hond. Afhankelijk van het gedrag van uw hond komt u met uw hond op ons gedragscentrum voor het gedragsconsult of komen we bij u thuis om het gedrag in de huissituatie te kunnen observeren. 

Tijdens het gedragsconsult bespreken we het probleemgedrag. We observeren het gedrag van uw hond en gaan samen met u en uw hond trainen. Vaak nemen we uw hond even over om te kunnen bekijken hoe hij reageert. Dit geeft veel informatie, neemt hij het lekkers hard of zacht aan, op welke afstand kunnen we nog contact maken, zit er een bepaalde conditionering aan hoe de riem wordt gebruikt. Daarna gaan we met u oefenen en geven we advies en oefeningen om het probleemgedrag te kunnen ombuigen. Na afloop van het gedragsconsult stellen we een behandelplan op, wat u toegestuurd krijgt. Een gedragsconsult duurt ongeveer anderhalf uur.

 

Nauwe samenwerking met dierenarts

Wij vinden het erg belangrijk om een nauw samen te werken met dierenartsen. Regelmatig komt het voor dat een hond angst of agressie inzet vanwege een onderliggend medisch probleem of bijvoorbeeld pijnklachten. Onzindelijkheid kan o.a. voortkomen uit een slechte werking van de blaas of nierproblemen, maar bijvoorbeeld ook door een gedragsprobleem. Het is erg belangrijk om een medisch oorzaak uit te sluiten voor we aan het gedrag kunnen gaan werken. Voor een dierenarts is het belangrijk om tijdig op te hoogte te worden gesteld van gedragsproblemen, die voor hem weer een aanwijzing kan zijn dat er mogelijk nog iets anders aan de hand is. In veel gevallen zullen we daarom ook een kort verslag naar de dierenarts sturen. 

 

Na het gedragsconsult kunt u  besluiten om verder zelfstandig met het gedrag aan de slag te gaan, of u nog wat meer te laten begeleiden door ons. 


Privé les

Na een gedragsconsult is het soms erg raadzaam om nog enkele privé lessen te volgen, om zo onder onze begeleiding beter verder te kunnen werken aan het ombuigen van het gedrag. Vaak heeft een eigenaar onbewust bepaalde gewoontes ontwikkeld in de omgang met de hond, die de training kunnen vertragen. Onze begeleiding zorgt ervoor dat u sneller resultaat boekt!

 

Ook kunt u bij ons privé lessen volgen om basisoefeningen aan te leren, om aan de algemene gehoorzaamheid van uw hond te werken of om te leren hoe u uw hond door middel van training extra uitdaging kunt bieden. Privé les verzekert u van persoonlijke aandacht waarbij we altijd rekening houden met uw wensen.