De hond die gromt


Zo nu en dan een onderwerp tijdens consulten, waar nog veel misvattingen over bestaan: de hond die gromt.

 

We zien regelmatig dat mensen zich schamen voor het feit dat hun hond gromt. De eigenaren worden onzeker of boos, en willen dat de hond ermee ophoudt. De angst leeft dat buurtgenoten gaan roddelen, want hun hond is de hond die lelijk doet.

 

Maar wat zegt dat grommen nu eigenlijk? En wat kunnen of moeten we eraan doen?

 

Honden communiceren o.a. met hun lichaamshouding, oren, ogen en hun 'stemgebruik'. Zoals je op de agressielader hieronder kunt zien, gaat er nog heel wat vooraf aan 'grommen'. De meeste honden laten veel van de onderstaande dingen zien, voordat ze gaan grommen. De stress bouwt zich langzaam op, tot het zover is dat de hond zich genoodzaakt voelt om te grommen. Hoe snel een hond doorgaat van de eerste stress-signalen en grommen naar bijten, heeft o.a. met aanleg, karakter en leerervaringen te maken.   

 

Een hond gromt met een doel; soms tijdens spel, dan is het vriendelijk, maar meestal is het voor bescherming van zijn lijf of eten, of het wegjagen van een 'belager'. Dat kan mens of dier zijn. Het is dus hele duidelijke taal. En zoals te zien is op de agressieladder, is er vaak nog een heleboel aan vooraf gegaan.  

 

Een voorbeeld: een wat onzekere hond vindt andere honden spannend. Dit geeft ze aan door te verstijven, haar neus te likken, haar hoofd af te wenden en een lagere houding aan te nemen. Los van de riem gaat ze andere honden altijd uit de weg. Maar aan de riem kan dit natuurlijk niet.

 

Nu komt er een loslopende jonge puber-hond van 10 maanden op haar af gebanjerd, en negeert alle signalen die hier net genoemd zijn. Dit betekend dus dat de onzekere hond iets méér zal moeten gaan doen om de naderende puber-hond op afstand te kunnen houden. Vaak zal nu dan de eerste grom verschijnen. Dit is uit zelfbescherming en is helemaal niet problematisch of verkeerd. Hele duidelijke taal. Maar het is wel een teken aan de wand! Een teken dat de hond dus onzeker of bang is en iets bijna moet ondergaan wat hij of zij niet graag wil.

 

Grommen is altijd een waarschuwing om niet dichterbij te komen, of te stoppen met wat je doet. Wordt daar niet naar geluisterd? Wat blijft er dan nog over voor de hond om veiligheid voor zichzelf te waarborgen?

 

Het gevaar van corrigeren.

Een grommende hond corrigeren is geen verstandige keuze. Buiten het feit dat er eerdere signalen zijn gemist en de hond zich bedreigd voelt; 

 

Het gedrag kan ook nog verergeren door het corrigeren!

Door boos te worden, te mopperen of te corrigeren kan het zijn dat de hond een volgende keer niet meer durft te grommen (uit angst voor een correctie). Het lijkt dus heel eventjes alsof het werkt. Maar niets is minder waar, er is alleen maar een trede uit de ladder gehaald. Wat gebeurd er dan de volgende keren wanneer een hond of een mens te dichtbij komt? Hij slaat het grommen over, en zal zich eerder genoodzaakt voelen meteen uit te vallen of te bijten. Dit zijn vaak de honden die dan 'uit het niets' uitvallen of bijten. Daarmee wordt het nog veel moeilijker om weer te kunnen trainen en oefenen. 

 

Wat te doen bij een hond die vaak gromt?

Wanneer een hond heel af en toe gromt is dit niet direct een probleem, het hoort bij de communicatie van de hond. Maar gromt de hond vaak, of ook naar mensen of naar de eigenaar? Dan is er een groter risico.

Belangrijk is duidelijk te krijgen op welke momenten de hond gromt, wat is de context? Gaat het om eten? Gaat het om situaties met andere mensen die tegen de hond praten? Welke emotie heeft de hond?

 

Wanneer deze dingen duidelijk zijn is het belangrijk dat je als eigenaar niet meer boos wordt als de hond gromt, maar dit erkent en ervoor zorgt dat de hond uit de onprettige situatie komt. Vervolgens ga je door middel van positieve training ervoor zorgen dat de hond langzaamaan met de moeilijke situatie om leert gaan, zonder dat hij de noodzaak voelt om te gaan grommen.  Doe dit altijd onder professionele begeleiding als de hond gromt naar mensen, kinderen, of naar jou als eigenaar, om zo te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan!

 

Heb jij een hond die regelmatig gromt? Wij werken in de regio Arnhem - Doetinchem. Wil je graag hulp om te zorgen dat jouw hond zich minder vaak genoodzaakt zal voelen om te grommen?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de mail! Woon je buiten onze regio? Dan kun je via onze beroepsvereniging (www.nvgh.nl) een gediplomeerd gedragstherapeut bij jou in de buurt zoeken.

 

Vond je dit artikel nuttig?

 

Delen van de link mag altijd! Graag zelfs :-)

 

Copyright DOG ACADEMY