gedragstherapie


Waarom doet mijn hond zo?

 

Soms ontwikkelen honden gedrag, wat als erg storend ervaren wordt. Honden die heel erg waaks zijn, blaffen bij elk geluid, enorm uitvallen naar andere honden, bang zijn voor mensen of kinderen.. noem maar op.

Er zijn vaak verschillende factoren die meespelen in het ontwikkelen van probleemgedrag, wij helpen jou graag om deze factoren in kaart te brengen zodat er meer begrip kan ontstaan. Van daaruit werken we naar een oplossing.

 

Herken je dit?

 • Steeds minder zin hebben om de hond uit te laten vanwege zijn gedrag naar andere honden
 • Je een beetje schamen als je hond tekeer gaat aan de riem
 • Andere honden zoveel mogelijk uit de weg gaan tijdens het wandelen

Of misschien wel dit?

 • stress als je van huis bent: zit de hond te blaffen of te janken?
 • bezorgd zijn om hoe de hond zich voelt
 • je moeten verontschuldigen naar de buren vanwege geluidsoverlast
 • oud & nieuw is geen feestje...

Of herken je jezelf meer in een van deze punten:

 • je bent bang dat je je hond niet onder controle hebt
 • je vertrouwt je hond niet helemaal met vreemde mensen of kinderen
 • soms geeft het je een raar gevoel als je iets van je hond af wil pakken
 • je hond jaagt van alles na en wat je ook doet je krijgt niet zijn aandacht

Nu kun je er wat aan doen. Zo kun je voorkomen dat het gedrag verergert en er misschien wel ongelukken gebeuren! 

Wij helpen je graag om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je hond. Door onze jarenlange ervaring in het zelf trainen van honden kunnen we een goede inschatting maken over wat wel of niet haalbaar is en wat wel of niet werkt. We gaan met jou en je hond trainen om te laten zien hoe het gedrag veranderd kan worden, zodat je weer vrolijk kan worden van je hond, en je hond meer in balans is!

 

Dus, ben jij de hondeneigenaar die:

 • beter wil begrijpen waarom je hond zich zo gedraagt?
 • graag wil leren hoe het gedrag veranderd kan worden, op een positieve en hondvriendelijke manier?
 • gemotiveerd is om zelf hard aan de slag te gaan, onder onze begeleiding?

Maak dan een afspraak met ons voor een gedragsconsult. 

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

We maken via de telefoon of email een afspraak voor een gedragsconsult. Afhankelijk van het probleemgedrag vindt dit ofwel bij jou thuis, of bij een van ons plaats. Je kunt hier altijd je voorkeur over uitspreken.

Tijdens het gedragsconsult bespreken we het probleemgedrag. We observeren het gedrag van je hond en gaan samen met jou en je hond trainen. Vaak nemen we de hond even over om te kunnen bekijken hoe hij reageert. Dit geeft veel informatie, neemt hij het lekkers hard of zacht aan, op welke afstand kunnen we nog contact maken, zit er een bepaalde conditionering aan hoe de riem wordt gebruikt. We geven advies en leggen oefeningen uit die helpen om het probleemgedrag te veranderen. Na afloop van het gedragsconsult stellen we een behandelplan op, wat je toegestuurd krijgt. Een gedragsconsult duurt ongeveer anderhalf uur.

 

Nauwe samenwerking met dierenarts

Wij vinden het erg belangrijk om een nauw samen te werken met dierenartsen. Regelmatig komt het voor dat een hond angst of agressie inzet vanwege een onderliggend medisch probleem of bijvoorbeeld pijnklachten.  Het is erg belangrijk om een medisch oorzaak uit te sluiten voor we aan het gedrag kunnen gaan werken. Voor een dierenarts is het belangrijk om tijdig op te hoogte te worden gesteld van gedragsproblemen, die voor hem weer een aanwijzing kan zijn dat er mogelijk nog iets anders aan de hand is. In veel gevallen zullen we daarom ook een kort verslag naar de dierenarts sturen. 

 

Na het gedragsconsult

We vinden het belangrijk om ook na het gedragsconsult op de hoogte te blijven, zodat we bij kunnen sturen als dat nodig is. Daarom is er bij het gedragsconsult ook een telefonisch naconsult inbegrepen.

 

Na een gedragsconsult is het vaak ook erg raadzaam om nog enkele privé lessen te volgen, om zo onder onze begeleiding beter verder te kunnen werken aan het ombuigen van het gedrag. Niet zelden heeft een eigenaar onbewust bepaalde gewoontes ontwikkeld in de omgang met de hond, die de training kunnen vertragen. Onze begeleiding zorgt ervoor dat je sneller resultaat boekt!