Winterpret?!


De winter is langzaamaan begonnen in Nederland. Dat kan zorgen voor een hoop plezier, veel honden vinden sneeuw echt het einde! Er doorheen rennen of rollen, in de sneeuw happen; honden worden er vaak heel speels van.

Onder deze tekst vind je een aantal foto's van Tygo en James (van vorig jaar) die lekker samen aan het ravotten zijn in de sneeuw, dikke pret!

 

De winter kan ook wat ongemakken opleveren helaas, daarom hier wat tips;

 

- Honden met een erg korte vacht kunnen het snel koud krijgen. Zorg ervoor dat de hond lekker in beweging blijft en ga op tijd weer naar binnen. Een hondenjas kan ook erg fijn zijn.

 

- Oude honden, zieke honden en pups kunnen zichzelf niet zo goed warm houden. Laat deze honden niet te lang in de kou en ga op tijd weer naar binnen.

 

- De pekel die gebruikt wordt om de straten mee te strooien kan irritatie veroorzaken op de voetzooltjes van de hond. Er zijn speciale pootzalfjes hiervoor op de markt die dit kunnen voorkomen. Vaseline wil ook preventief nog wel eens goed werken.

 

- Honden met een lange en/of krullende vacht kunnen nog wel eens problemen krijgen met vastgeklonterde sneeuw, wat zich tot ijs vormt. Vooral bij kleinere honden kan dit snel gebeuren. Trek het er niet zomaar uit, maar laat het smelten en droog de vacht daarna goed.

 

- Komende week gaat het flink vriezen, wat de grond erg hard maakt. Pas in het bos en op andere onverharde wegen op met rennen en balspelletjes doen, de hond kan zich lelijk verstappen of bezeren door bijvoorbeeld scherpe randjes bevroren grond.

 

- Pas op met bevroren vijvers, sloten, etc. Nieuwsgierige durfals willen nog wel eens op het ijs gaan, maar dat glibberen en glijden op het ijs kan slecht aflopen. Ook is het maar de vraag of het ijs dit genoeg is, en je wilt natuurlijk niet dat je hond erdoorheen zakt.

 

Voor honden die vanwege de kou minder naar buiten kunnen, is het een goed idee om binnenshuis wat meer activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan zoek- of sorteerspelletjes, gehoorzaamheidsoefeningen, wat vaker een Kong of voedselbal vullen en het aanbieden van een hondenpuzzel of ander hersenwerk.

 

Bereid jezelf en je hond goed voor op de kou, en geniet samen lekker van de winterse wandelingen en sneeuwpret!

Reactie schrijven

Commentaren: 0