Slecht weer? Binnenpret!


Waneer het buiten tekeer gaat met regen, wind, hagel of sneeuw zijn de wandelingen met de hond vaak een stuk korter dan normaal. Voor sommige honden geen probleem, die pakken gewoon wat extra uurtjes slaap mee.

 

Maar andere honden kunnen zich daardoor wat gaan vervelen thuis. In plaats van lichamelijke inspanning kun je je hond ook geestelijke inspanning laten leveren, in huis!

 

Wat kun je je hond allemaal aanbieden om hem wat geestelijke uitdaging te bieden?

1. Oefeningen doen

Pak oude oefeningen weer eens op, of leer je hond nieuwe oefeningen aan, bijvoorbeeld met behulp van de clicker! Leer je hond bijvoorbeeld met de clicker om op een krukje te gaan staan met zijn voorpoten, of om in een karntonnen doos te gaan staan. Alles op een speelse wijze en stapsgewijs, zodat het niet frustrerend wordt voor jou en je hond.

 

2. Zoekspelletjes doen

Zoekspelletjes vinden veel honden erg leuk om te doen! Als jouw hond dit nog nooit gedaan heeft bouw je het heel langzaam om en laat je het te zoeken object, bijvoorbeeld een speeltje, eerst nog een beetje in het zicht verstopt liggen. Daarna bouw je het op. Kent je hond het spelletje al, dan kun je hem even apart houden en het speeltje in een andere ruimte gaan verstoppen. Laat duidelijk zien welk speeltje je hebt en maak hem alvast enthousiast. Als je hond het speeltje gevonden heeft bejubel je hem natuurlijk voor die knappe prestatie! Wat zal hij trots zijn!

3. Een kong of hondenpuzzel aanbieden

Vul de Kong met brokjes en maak het met pindakaas over leverworst een beetje plakkeriger, zodat ze er niet gelijk uitrollen. Zo moet je hond echt moeite doen om het eruit te krijgen, dat is geestelijke inspanning en zorgt voor een voldaan gevoel naderhand. Bij het aanbieden van een hondenpuzzel is het belangrijk dat de puzzel eerst op een wat makkelijker niveau wordt aangeboden, zodat de hond niet gefrustreerd raakt als het niet lukt. Er zijn diverse hondenpuzzels te koop, maar je kunt ook zelf creatief worden:

 

4. Hersenwerkjes bedenken

In het verlengde van de Kong en de hondenpuzzel, zelf hersenwerkjes bedenken. Rol bijvoorbeeld een oude handdoek op met brokjes erin verstopt. Een snuffelmat is ook erg leuk! Of verstop wat brokjes onder een aantal plastic bakjes. Als je hond nog nooit zulke dingen gedaan heeft begin je ook weer heel simpel, zodat het niet gelijk te veel is, en hij zichzelf nog kan beheersen. 

 

5. Spelen!

Spelletjes die je tijdens de wandeling doet, kun je vaak in een wat aangepaste vorm ook wel in huis doen: verstoppertje, een trekspelletje of iets laten apporteren. Alles op een wat minder intens niveau dan buiten in de open ruimte natuurlijk, maar voor honden die graag spelen is het in huis spelen op een gedoseerde manier een leuke tijdsbesteding tijdens stormachtige dagen.

 

En natuurlijk kun je ook altijd nog gezellig bij elkaar kruipen en wat extra knuffelen als je hond daar van houdt! Zo komen we de storm wel door!


Reactie schrijven

Commentaren: 0