Voor jouw hond ook een leuke Sinterklaas en Kerst?!


Zijn de surprises en gedichten al klaar? Nog even en het is 5 december, dan vieren we Sinterklaas! Daar komt vaak een heleboel lekkers bij kijken.. pepernoten, speculaas, en natuurlijk chocoladeletters.

Een kleine drie weken later is het tijd voor het kerstdiner, en staan we uren in de keuken om de lekkerste gerechten klaar te maken voor vrienden en familie.

Een gezellige, maar drukke maand staat ons te wachten!

 

De hond ruikt al dat lekkers.. maar mag er natuurlijk niet van snoepen! Want naast dat het voor jou en je gasten bedoeld is.. is het vaak ook ongezond voor honden, denk maar aan alle chocolade lekkernijen. Dus wordt de hond vaak weggehouden uit de keuken tijdens voorbereidingen en tijdens de gezelligheid van het uitpakken van surprises of het kerstdiner. Soms is dat ook de beste oplossing, maar ik wil je graag wat tips geven over hoe je het voor jouw hond tijdens de feestdagen ook leuk kan maken!

 

1. Begin de dag met extra activiteiten

Een extra lange wandeling,  of een stuk gaan hardlopen of fietsen met de hond zorgt ervoor dat je hond lichamelijk lekker veel uitdaging krijgt. Ook kun je de wandeling met uitdagender maken op mentaal gebied, door bijvoorbeeld zoek- of speurspelletjes te doen tijdens het wandelen, in een nieuw gebied te gaan wandelen (allemaal onbekende geurtjes) of door gehoorzaamheidsoefeningen te doen tijdens het wandelen.

 

2. Kong, voedselbal, kauwbot
Zorg dat je voldoende lekkere, interessante dingen hebt voor je hond. Vul een Kong, of meerdere Kongen, doe lekkers in een voedselbal of zorg dat je lekkere kauwbotten in huis hebt. Deze dingen zijn lekker, het duurt (meestal) lang voordat je hond er klaar mee is, en zorgt ook nog voor mentale uitdaging (Kong en voedselbal) en ontspanning (kauwen ontspant). Dus terwijl jullie de surprises uitpakken, of terwijl je het kerstdiner aan het klaarmaken bent, is je hond heerlijk met zijn gevulde Kong of bot bezig. 

 

3. Nieuwe speeltjes!
Als iedereen een cadeautje van de Sint of Kerstman krijgt, waarom dan de hond niet? Koop van te voren een aantal nieuwe speeltjes die je op moeilijke momenten aan je hond kan geven, bijvoorbeeld als er door jou en je vrienden en familie cadeautjes worden uitgepakt. Honden zijn altijd super nieuwsgierig naar nieuwe dingen, en een nieuw speeltje voor zichzelf zal je hond erg blij maken!

4. Voorkom stelen van het aanrecht
door na de maaltijd de restjes gelijk op te bergen, borden af te wassen en geen etensresten op tafel of op het aanrecht te laten staan terwijl iedereen in de woonkamer aan de koffie gaat. Let ook goed op de vuilnisbak als je hond er een handje van heeft om die te plunderen!

 

5. Soms is apart zijn nodig voor rust
Voor sommige honden is het echt te moeilijk om middenin het feest erbij te zijn. Die worden te opgewonden, te blij door alle mensen, of misschien juist een beetje onzeker en angstig van al het volk over de vloer. In dat geval kun je een kamerkennel of een bench (als je hond hieraan gewend is) in de kamer zetten. Dan is je hond niet helemaal afgesloten van de gezelligheid, maar heeft hij wel zijn eigen plekje. Geef hem dan hier ook geregeld een gevulde Kong, wat lekkers, of een speeltje.

 

6. Een lange wandeling na het eten
Na het eten een lange wandeling maken zal je hond heel fijn vinden, even ontladen van alle opwinding! Ook de 1 op 1 tijd zal hij super vinden, na een middag en/of avond van minder aandacht voor hem.

 

 

We wensen je een heel gezellige Sinterklaas en Kerst toe, samen met vrienden, familie en je hond!

Reactie schrijven

Commentaren: 0