Praktijkspeuren


Elske heeft de opleiding tot instructeur praktijkspeuren gevolgd bij het Speurhonden Training Center (www.praktijkspeuren.nl) en geeft les in bosgebieden in regio Arnhem en Doetinchem.

Kijk op www.elskedonders.nl voor meer informatie en om contact op te nemen met Elske.

 

Lees hieronder vast meer over speuren:


Praktijkspeuren

Tijdens praktijkspeuren leer je de hond een menselijk geurspoor te volgen, om zo uiteindelijk bij de persoon uit te komen. Hierbij maken we gebruik van de natuurlijke driften van de hond, en maken we geen gebruik van dwang of drukmiddelen. 

Wil je graag samen met je hond iets ondernemen, en lijkt het je leuk om als team bezig te zijn? Dan is praktijkspeuren ideaal! Het samenwerken met je hond bouwt een sterke band op, en je leert te lezen hoe je hond speurt.

 

Wist je dat speuren voor een hond erg vermoeiend is, met name geestelijk?! Na een uurtje speuren zal je hond helemaal voldaan zijn van het nadenken. Geestelijke uitdaging is iets wat elke hond nodig heeft, en vooral voor energieke honden die in hun dagelijks leven meer uitdaging kunnen gebruiken, is praktijkspeuren en geweldige uitlaatklep!

 

Speurles geeft je hond iets te doen waar hij echt zijn energie en werkdrift in kwijt kan. Hierdoor zal hij minder snel ongewenst gedrag ontwikkelen. Omgekeerd werkt het ook: een hond die al probleemgedrag heeft ontwikkeld, is doorgaans heel erg geholpen met speurles als onderdeel van de therapie, of als opzichzelfstaande activiteit.

 

Voor welke hond geschikt?

Het mooie is: elke hond kan speuren! De neus is het meest ontwikkelde zintuig van de hond, en werkt ontzettend goed. Het is het eerste zintuig wat werkt na de geboorte, en blijft ook heel lang werken. Daarom is speurles ook geschikt voor pups en oudere honden. Maar wist je dat speurles juist ook geschikt is voor:

  • honden met lichamelijke beperkingen (HD, ED, etc): iedere hond speurt in zijn eigen tempo, er wordt geen druk op de hond gelegd, en indien nodig worden de lessen aangepast aan wat de hond kan.
  • honden met agressieproblemen naar andere honden: door speurtraining leert een hond zich te focussen en afleiding te negeren. Dit kan zich ook gaan doorvertalen naar gedrag op straat, waardoor het uitvallen naar andere honden verminderd. Daarnaast worden de speurlessen  individueel gegeven, en zijn er dus geen andere honden die meespeuren. 
  • onzekere honden: door het vinden van de sporenloper (instructeur), en het belonen daarvoor, bouwt je hond meer zelfvertrouwen op. Het vinden doet hij namelijk grotendeels zelf! Onzekere honden die erg op aansturing van hun eigenaar leunen, kunnen enorm groeien door het volgen van speurlessen.

 

De speurlessen

Worden gegeven in de bossen bij Arnhem/Velp en Beek/Zeddam, prachtige stukken natuur waar veel verschillende routes mogelijk zijn, en je dus steeds verrast en uitgedaagd wordt.

 

De eerste les is een proefles, deze duurt 45 minuten tot een uur en kost €27, 50. Ben je na die proefles ook enthousiast geworden over praktijkspeuren, en wil je graag meer lessen?
Vervolglessen duren een uur en kosten €47, 50.