Trekken aan de lijn


Het is een enorm veel gehoord probleem, honden die aan de lijn trekken. Hinderlijk bij kleine honden, en vaak risicovol bij grote honden: de hond kan je omvertrekken of je kunt schouder of rugklachten ontwikkelen. Voor het hondenlichaam zelf is het ook een aardige belasting...

 

Waarom trekken honden dan zo?

In de meeste gevallen is hier een simpel antwoord op te geven:

Het heeft succes! De hond trekt omdat hij vooruit wil, de wereld wil verkennen op nieuwe geurtjes. De eigenaar loopt mee, soms zelfs de pas wat versnellend, om zo hopelijk van het trekken af te zijn.

De hond heeft geleerd dat trekken aan de lijn hem wat oplevert; hij komt sneller bij zijn doel, bijvoorbeeld dat ene graspolletje wat zo interessant ruikt.

 

Veel honden hebben ook niet voldoende geleerd wat dan wel de bedoeling is. Op de puppycursus wordt er vaak wel aandacht aan besteed, en dan denken mensen al gauw dat de hond het dus wel moet kunnen. Maar netjes meelopen aan de riem is iets wat veel en intensief geoefend moet worden het eerste levensjaar van de hond, en totdat de hond ongeveer 2 jaar oud is, is het niet gek dat hij toch af en toe de neiging heeft ergens naartoe te trekken, vooral in een nieuwe omgeving. Doorzettingsvermogen en geduld hebben in de training is dus van essentieel belang!

 

Trekken aan de lijn oplossen

Vroeger werd het trekken aan de lijn opgelost door de hond een slipketting om te doen en op het moment dat de hond aan de riem trok, de hond een flinke correctie met de slipketting te geven. Gelukkig zijn de meeste hondentrainers in gaan zien dat dit geen goede manier is. In de eerste plaats omdat het niet diervriendelijk is, maar ook omdat het vaak niet voldoende werkt. De hond gaat vermijdingsgedrag vertonen en kan angstig worden voor de eigenaar of omgeving. 

We leren een hond liever wat wél de bedoeling is; met een ontspannen riem meelopen.

  • Dit begint met oefenen zonder riem, in een prikkelarme omgeving (woonkamer of tuin). Gebruik lekkers en eventueel een clicker, een speeltje en een vrolijke stem. Wanneer de hond bij je in de buurt is geef je hem een beloning (click, lekkers, spelen of vrolijke stem), en houdt dit aan zolang hij naast je loopt. Leer hem zo dat jij het centrum van al het leuks op de wereld bent. Laat hem af en toe zitten of liggen zodat er even een rustmoment is.

  • Nu is de hond al gewend om buiten te trekken aan de lijn. Gewoontegedrag is erg moeilijk te doorbreken dus dit vergt veel geduld. Gebruik lekkers en het liefst ook een clicker. Het begint al bij de deur, laat de hond niet naar buiten stormen maar laat hem eerst rustig zitten bij de voordeur. Eenmaal buiten geldt: een ontspannen riem wordt beloond met click, lekkers en een vrolijke stem. Wanneer de hond de riem strak trekt sta je gelijk stil, elke stap die je met de hond meedoet is weer een beloning voor het trekken! Wanneer de hond de spanning van de riem haalt beloon je dit met je stem, en doet hij weer wat passen mee met een ontspannen riem, dan krijgt hij hiervoor een beloning.

  • Er zijn vele hulpmiddelen op de markt die beweren het trekken aan de lijn op te lossen. Zo zijn er de hoofdband en het verschillende soorten tuigen ontworpen om trekken aan de lijn te ontmoedigen. Houd altijd wel in gedachten dat dit hulpmiddelen zijn en geen op zichzelf staande oplossingen, en moet altijd ook getraind worden. Laat je adviseren door een gedragsdeskundige over dergelijke hulpmiddelen; is het wel geschikt voor jou hond en is het een diervriendelijk hulpmiddel?

  • Het kan moeilijk zijn om het trekken aan de lijn zelfstandig op te lossen, omdat je je meestal niet bewust bent van je eigen gewoontegedrag. Wat professionele begeleiding is dan raadzaam. Wij kunnen bijvoorbeeld in één of enkele privé lessen samen met jou al veel resultaat boeken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Er is soms meer aan de hand..

Honden kunnen ook trekken aan de lijn vanwege een onderliggend probleem. Honden met agressieproblemen naar andere honden kunnen enorm in de lijn gaan hangen als ze een andere hond op de korrel hebben. Honden met een angstprobleem kunnen aan de lijn trekken om het uitlaatrondje maar zo snel mogelijk achter de rug te hebben en weer snel veilig thuis te kunnen zijn. Honden die op katten jagen trekken aan de lijn omdat ze aan het speuren zijn naar de katten die in de woonwijk rondlopen..

Is het geval van een onderliggend probleem is het niet voldoende om aan alleen het trekken aan de lijn te werken. Het onderliggende probleem moet worden aangepakt omdat het trekken aan de lijn slechts een symptoom is. Schakel hiervoor een professionele gedragstherapeut in.

Kijk op onze pagina  Gedragstherapie voor meer informatie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0